duminică, 30 martie 2014

Teoria constructivistă în educaţie

Teoria constructivistă este o teorie a cunoaşterii ştiinţifice, aplicată la problemele învăţării, ca aprofundare a cognitivismului. Nu este o teorie a instruirii, ci un suport ştiinţific, cu valoare conceptuală, metodologică pentru aceasta. Baza teoriei constructiviste se află în teoria lui J. Piaget privind dezvoltarea cognitivă, stadială a abilităţilor cognitive, cu rol de constructe, în care sunt implicate două procese esenţiale: asimilarea şi acomodarea, ca interiorizări ale cunoaşterii construite în timp. Piaget evidenţiază rolul formării structurilor mentale, ca moduri de organizare a informaţiilor, ce se pot combina, transforma şi asimila variat. Constructivismul cognitiv se mai revendică şi din teoria lui J. Bruner, după care învăţarea este un proces activ, în care elevii construiesc noile idei sau concepte pornind de la cunoaşterea curentă şi cea trecută. Construcţia mentală a structurilor cognitive se face în mod propriu, personalizat, în funcţie de modul în care cel care învaţă îşi selectează şi transformă informaţiile, construieşte ipoteze, ia decizii, îşi organizează experienţele şi informaţiile.
Concepţia didactică a lui John Dewey, deschizător de drumuri în ceea ce priveşte constructivismul şi rolul învăţării active şi prin descoperire, decurge din concepţia sa filozofică, pragmatismul (gr. Pragma „acţiune”), şi se fundamentează întru totul pe teoria cunoaşterii prin experienţă. Prin propria experienţă, spune Dewey, se obţin cunoştinţele autentice, şi nu printr-o receptare a informaţiilor despre experienţa altora. El este împotriva metodelor de predare pentru că acestea ţin de profesor, de condiţiile create la un mo­ment dat. Nu este însă împotriva acelor metode care, odată utilizate şi verificate, au dus la succes. O astfel de metodă este metoda problemei sau metoda rezolvării de probleme. Ele­mentele acesteia sunt, în fond, momentele care caracterizează orice proces de investigare ştiinţifică: a) crearea unei situaţii empirice; b) formularea pro­blemei; c) reactualizarea expe­rienţei anterioare; d) formularea ipotezei şi verificarea validităţii ei.
Prin intermediul acestor momente, Dewey dorea să ţină sub control desfăşurarea pro­cesului educativ astfel încât metoda utilizată să favorizeze învăţarea ca descoperire de noi adevăruri, şi nu ca acumulare de informaţii transmise de către alţii. O asemenea metodă are avantajul că generează o mo­tivaţie internă, intrinsecă din partea elevului deoarece creează condiţii favorabile pentru anga­jarea acestuia într-o activitate ce prezintă un înţeles spontan pentru el.
A cerceta, a căuta, a întreba, a combina, recombina, procesa informaţiile, a atribui sensuri şi semnificaţii personale infor­maţiilor cu care se operează constituie elemente-cheie în învăţarea constructivistă.
Paradigma învăţării prin construcţia cu­noaş­terii s-a conturat în anii 1980-1990, când studierea cogniţiei a trecut de la studiile de la­borator la cele din si­tuaţiile reale. În căutarea soluţiilor de rezolvare a situaţiilor-problemă sau problemelor vieţii reale, cunoştinţele stocate în memorie trebuie restructurate, adaptate, trans­­formate, procesate cu alte cuvinte. Construcţia cunoaşterii este dată de modul de procesare a informaţiilor, pentru conturarea diferitelor soluţii şi apoi alegerea soluţiei celei optime. Nu este întâmplător că paradigma constructivistă s-a afirmat cu tot mai multă putere în cercetarea occidentală după anii ’80-’90, când s-au creat mai multe premise, între care şi abordarea tot mai critică a educaţiei şi a şcolii tradiţionale sau reconsiderarea experienţei cognitive în învă­ţământ.
Constructivismul radical (E. von Glasersfeld) este tipul de constructivism care atribuie ex­pe­rienţei proprii, prin explorare directă, în situaţii autentice, rolul fundamental în înţelegerea esen­ţelor, sensurilor şi semnificaţiilor. „Cunoaşterea este un mod su­biectiv, individual de cons­trucţie a conceptelor, bazat pe observaţie, experienţă cognitivă directă, re­prezentare proprie, formulare de ipoteze proprii dar cu metode ale cunoaşterii ştiinţifice, pentru a ajunge la constructe mentale”.
Ideea centrală a constructivis­mului este următoarea: cunoaş­terea umană se construieşte printr-un proces creator şi activ; cei care învaţă îşi construiesc o nouă cunoaştere pe temeliile învăţărilor anterioare, experi­mentând şi re­flectând asupra experienţelor. Această perspectivă vine să contrasteze cu cele care privesc cu­noaşterea ca pe o simplă trans­mitere a informaţiilor de la un individ la altul, în care recep­ţia/recepţionarea, nu construcţia, este fundamentală. Cunoştinţele învăţate mecanic sunt lipsite de plasticitate şi nu pot fi utilizate, în mod real, nici în teorie, nici în practică. Numai posibilitatea de a utiliza cunoş­tinţele pe plan teoretic şi practic garantează seriozitatea asimilării, valoarea muncii de predare-învăţare desfăşurate în şcoală.
Este o aserţiune care trebuie conştientizată şi utilizată cu largă aplicabilitate în învăţământul actual.
Cu toate acestea însă, întrebările de tip reproductiv, informaţional sunt prezente în număr mai mare în învăţământ decât cele care vizează stimularea şi activizarea gândirii, după cum arată Marin Drăguleţ: „În urma asistenţelor efectuate la 16 lecţii obişnuite, la o şcoală generală din Iaşi, am înregistrat un total de 655 de întrebări, din care 545 au avut un caracter reproductiv; numai 110 întrebări au vizat stimularea şi activizarea gândirii, ceea ce denotă rutina didactică a profesorilor”. Cele mai puţine întrebări au fost adresate în momentul expunerii profesorului, deci nu a existat nicio modalitate de activizare a metodelor tradiţionale.

Aurelia GHIOLMEZ

Şcoala, instituţie care îşi află rădăcinile în sentimentul răspunderii generaţiilor adulte faţă de propriii descendenţi are o raţiune de a fi eternă: acea activitate a celor mari de a-i educa pe cei mici. Mai presus de spaţiu şi timp, şcoala presupune prezenţa a două elemente concrete: educatorul şi copilul. Primul având voinţa şi dorinţa de a forma, de a ocroti viaţa „noului oaspete al lumii”, de a-l ajuta să dobândească activ, responsabil acea autonomie de care are nevoie ca adult, iar cel de-al doilea, dorinţa şi aspiraţia de a se adapta la cerinţele şi nevoile sociale.
Orientarea pragmatică a învăţământului izvorăşte din cerinţele sociale de formare a omului pragmatic, capabil să facă faţă problemelor reale şi practice ale vieţii. Paradigma pragmatică care are la bază concepţia piagetiană, după care „a cunoaşte un obiect înseamnă a acţiona asupra lui şi a-l transforma”, deschide calea trecerii de la „a şti” la „a face”, de la „a şti” la „a şti să faci”, promovând ideea că „a şti” şi „a face” nu mai trebuie să constituie două experienţe diferite, că acţiunile practice integrează şi operaţii intelectuale; dar şi invers: că acţiunile intelectuale vor putea include şi operaţii acţional-practice. Acţiunea este privită deci ca sursă a cunoaşterii, „a învăţa făcând”, „a învăţa rezolvând probleme” (learning by doing).
Practic vorbind, „a cere fiinţei umane să redescopere totalitatea culturii sale pare un lucru imposibil”, ne atrage atenţia unul dintre principalii promotori ai acestei orientări, J.S. Bruner.

SURSA: http://www.tribunainvatamantului.ro/teoria-constructivista-in-educatie/?fb_action_ids=854096797940611&fb_action_types=og.likes&fb_ref=addtoany&fb_source=other_multiline

Ema la scoala: 10 metode de citire



Ema la scoala: 10 metode de citire
http://emalascoala.blogspot.com/2014/03/10-metode-de-citire.html?spref=bl
Care e secretul pe care sa il aplicam pentru ca scolarii sa citeasca repede si bine si cititul sa nu fie o corvoada? Ii voi spune de data aceasta VARIATIE. Sunt momente cand pare ca nu putem schimba ritmul lent si plictisitor al unor ore: un copil citeste incet, poticnindu-se, iar ceilalti asteapta mai mult sau mai putin rabdatori sa le vina randul. Sunt si momente din acestea si nu trebuie sa le negam. Ele fac parte din atmosfera unei clase. Dar dincolo de ele, cititul poate deveni amuzant variind modalitatile in care se face citirea.

1. Citirea selectiva - e ca un concurs - Exemple - Cititi din text doar cuvintele din 2  silabe / Propozitiitle din 3 cuvinte / Enunturile care au linie de dialog / Enunturile care au semnul exclamarii / Cititi doar numele de persoane care apar in text / Cititi prima propozitie sau ultima, a doua sau a cincea. Citirea selectiva elimina memorarea textului, ordoneaza mintea copiilor, le focalizeaza atentia pe anume puncte de interes si le permite sa arate ca stiu sa citeasca.

2. Citirea pe roluri - daca textul permite. E amuzanta, reconfortanta, e un joc. In background invatatorul poate urmari daca elevii isi stiu rolul si pot urmari succesiunea replicilor, daca sunt atenti si se concentreaza la activitate.

3. Citirea tare / in gand - Cititi cu glas tare o propozitie, iar pe urmatoarea in gand si tot asa. Merge de minune la poezii. Noi am incercat ultima oara cu poezia Bondarul lenes de Elena Farago. Copiii pot citi astfel individual, pe grupe sau cu totii. Daca citesc individual, e usor. Daca citesc in pereche sau intr-un grup, atunci trebuie sa se armonizeze cu ceilalti, sa pastreze ritmul, sa fie parte a grupului. Dupa ce citim astfel, ii intreb pe copii: A avut sens poezia? Ati inteles ceva? De cele mai multe ori poezia are sens si citita asa si e amuzant.

4. Citirea de la sfarsit la inceput. E cea mai amuzanta! Merge de minune cu poezii, dar se potriveste si textelor narative. Incepeti sa cititi de la sfarsit catre inceput. Are sens? Ati inteles ceva? Daaaa!

5. Citirea in perechi - Copiilor le plac parteneriatele si le place sa citeasca cu un prieten. Citirea cu un coleg drag ii ajuta sa fie increzatori, sa ofere spectacol, ii stimuleaza, dar in acelasi ritm trebuie sa se armonizeze cu colegul, sa tina ritmul, sa il astepte.

6. Citirea "spectacol" - Copilul care citeste vine in fata clasei si citeste cat poate de corect si cu intonatie. la sfarsit face o plecaciune catre "spectatori", iar acestia aplauda. Nu e o metoda care sa fie adoptata cu copiii care au dificultati in a citi, dar e perfecta pentru cei care turuie textele. Le ofera posibilitatea de a face spectacol, de "a fi mai sus" decat ceilalti, de a fi actorul principal si de a arata maiestria lor in arta cititului.

7. Citirea in lant - fiecare copil citeste cate o propozitie. E amuzant cand fiecare trebuie sa citeasca doar cate un cuvant. Citirea in lant ii determina pe copii sa fie atenti la text, sa se concentreze si le da posibilitatea de a fi parte din activitate.


8. Citirea cu ritm - Copiii citesc si la fiecare cuvant bat cu degetul in banca. Metoda se potriveste poeziilor, dar incercati si cu naratiunile. Copiii vor fi stimulati astfel sa perceapa fiecare cuvant ca o entitate. Cititul si bataia din deget sunt doua activitati ce trebuie coordonate.

9. Citirea cu batai din palme - La sfarsitul propozitiei, bateti din palme. In acest fel copiii vor deveni constienti de fiecare propozitie. Si e si amuzant. Bataile din palme pot fi inlocuite cu ridicarea in picioare la sfarsitul propozitiei sau bataie usoara pe umarul colegului.

10. Citirea de placere - ii incurajez pe copii sa citeasca celorlalti povestiri parcurse de ei acasa sau chiar compuse de ei.
Voi ce metode folositi?

miercuri, 26 martie 2014

Seminar raional al claselor primare cu genericul "Proiectarea şi evaluarea activităţilor tematice" în Gimnaziul "Delta" din s. Tartaul, r. Cantemir



    "Învăţător este acela care 
face să se crească două idei, 
acolo unde există doar una"  
Elbert Hibbard
 În data de 26 martie 2014 am fost participanţii unui seminar raional de excepţie, pregătit şi realizat de învăţătoarele Maftei Svetlana, Obreja Rodica, Roman Elena, Grozavu E. îndrumate şi susţinute de doamna director Ţapordei Maria. În cadrul acestui seminar au fost desfăşurate lecţii publice la matematică, limba şi literatura română, ştiinţe şi istorie. Toate lecţiile au avut tematica şi specificul lor: Valori şi tradiţii în istorie, Iniţiere în modulul "Elemente de geometrie", Acordul subiectului cu predicatul, Anotimpurile. Cadrele didactice, implicate în proces, au demonstrat ingeniozitate şi talent profesional, bunăvoinţă cu discipolii, cultură şi etică pedagogică.
     Apogeul seminarului a fost activitatea extraşcolară "DOMNIŢA MISS şi DOMNIŞORUL MISTER" la care au participat cîte o pereche de elevi din toate clasele primare. Am descoperit tinere talente în arta recitării, arta dansului, arta teatrală, arta muzicală şi arta modei. În special ne-au fascinat prezentatorii spectacolului, doi elevi din clasa a II-a. 
      Ţinem să mulţumim întregului corp didactic din Gimnaziul "DELTA" pentru buna organizare, desfăşurare şi evaluare a seminarului.
      În continuare urmăriţi cîteva poze din acest seminar şi spectacol. Vizionare plăcută!
                                                             Cu respect pentru truda şi străduinţa depusă, 
Tatiana Cechir,  specialist principal DÎ Cantemir.

Evaluarea orelor demonstrative prin metoda cadranelor
Evaluarea seminarului prin metoda Pălărioarelor gânditoare.
În imagine: Garmacean Tatiana şi Maftei Svetlana

Juriul


Talentaţii prezentatori
                                        
                                                                     Proba cântecului 

                                        
                                                                   Proba dansului
           
                                        
                                        
                                                     Proba modei: rochii din material reciclabil

                                        








luni, 24 martie 2014

sâmbătă, 22 martie 2014


Competenţa - participarea de calitate la îndemâna oricui
Autor: Ioan VLAŞIN

În ziua de azi, când conceptul pedagogic centrat pe elev este bazat pe formarea de competenţe şi subcompetenţe, e timpul ca fiecare actor al procesului educaţional să-şi formeze o concepţie corectă despre COMPETENŢĂ. Autorul cărţii susţine că ar trebui să înţelegem adecvat noţiunea de competenţă căci de alt fel "Competenţă în sine, în afara contextelor în care este activată, nu există".
       Clarificarea noțiunii de competență este primul demers care se impune în orice activitate educativă. Pentru a explora semnificația acestei noțiuni am scris o carte care poate fi consultată online la adresa www.neweducation.ro/competenta. Ea ar trebui să fie o lectură obligatorie pentru părinți, profesori și pentru toți cei care vor să fie competenți ori se ocupă cu dezvoltarea competenței.
Din știrea de lansare: „Competența este încă înțeleasă ca pe o capacitate de a face pe care sistemele sociale o cer cu oarecare agresivitate de la noi. Cercetările moderne ne arată însă că ea este și o nevoie foarte importantă a oricărei persoane. Nu doar sistemele sociale doresc de la noi o participare de calitate ci și noi ne dorim acest lucru. Astfel competența este de fapt arta persoanei de a rămâne parte bine definită dar și utilă, bine integrată, în cadrul unui sistem supraindividual. În cartea publicată și online se poate găsi o bună parte din lucrurile care trebuie avute în vedere pentru a avea o participare de calitate.
Deoarece finalizarea ei a fost facilitată și accelerată de responsabilități legate de implicarea în proiecte europene, din recunoștință pentru aceasta modalitate de dezvoltare a societății publicăm cartea online pentru accesul gratuit la ea a oricărei persoane interesate.” Ioan VLAŞIN





Metodologia de organizare şi desfăşurare a evaluării finale din învăţământul primar, sesiunea 2013-2014


Aprobată la Comisia Naţională de Examene Proces-verbal nr. 1 din 06 decembrie 2013
Validată prin Ordinul Ministrului Educaţiei nr. 1143 din 06 decembrie 2013
 Ministerul Educaţiei                                         Agenţia de Asigurare a Calităţii

 METODOLOGIA
DE ORGANIZARE ŞI DESFĂŞURARE A EVALUĂRII FINALE
DIN ÎNVĂŢĂMÎNTUL PRIMAR, ANUL ŞCOLAR 2013 - 2014

I. DISPOZIŢII GENERALE
1. Evaluarea finală a rezultatelor şcolare în învăţămîntul primar se organizează în conformitate cu prevederile articolului 50 (3) al Legii Învăţămîntului şi reprezintă modalitatea de evaluare a nivelului de competenţe specifice ale elevilor la sfîrşitul învăţămîntului primar.
2. Evaluarea finală a rezultatelor şcolare are drept obiective:
 determinarea nivelului de formare a competenţelor specifice la finele primei trepte de şcolaritate;
 diagnosticarea rezultatelor înregistrate;
 prognozarea performanţelor viitoare ale elevilor;
 stimularea motivaţiei elevilor pentru învăţare şi rezultatele ei;
 estimarea reală a calităţii predării/învăţării/ evaluării în învăţămîntul primar.
3. Evaluarea finală în învăţămîntul primar se organizează în fiecare instituţie de învăţămînt şi este obligatorie pentru fiecare elev.
4. La evaluarea finală sînt admişi toţi elevii clasei a IV-a, indiferent de situaţia lor şcolară.
5. Evaluarea finală este fără taxă, atît pentru elevii instituţiilor de stat, cît şi pentru cei din învăţămîntul
privat.
6. Elevii, care în perioada evaluării au lipsit motivat sau din alte cauze, au obţinut note nesatisfăcătoare la evaluarea finală de bază, susţin probele într-o perioadă suplimentară, determinată de către administraţia instituţiei de învăţămînt, dar nu mai tîrziu decît data încheierii anului şcolar.
7. Nota obţinută la evaluarea finală are valoarea unei note curente.
8. Nota anuală la disciplinele la care se susţin probe de evaluare finală în clasa a IV-a este egală cu media aritmetică (cu rotunjire pînă la întreg) a două note semestriale (semestrele I şi II).

II. COORDONAREA METODOLOGICĂ A EVALUĂRII FINALE:
COMPETENŢE ŞI RESPONSABILITĂŢI
9. Coordonarea acţiunilor de organizare şi desfăşurare a evaluării finale este asigurată, după cum urmează:
- Pe plan republican: Agenţia de Asigurare a Calităţii şi Comisia Naţională de Examene.
- În raion/ municipiu: Direcţia generală raională/ municipală învăţămînt, tineret şi sport.
- În instituţia de învăţămînt: Administraţia unităţii şcolare.
10. Agenţia de Asigurare a Calităţii:
a) elaborează subiectele pentru evaluarea finală în concordanţă cu recomandările curriculumului disciplinar şi cu programele pentru evaluarea rezultatelor finale în învăţămîntul primar la disciplinele incluse în grila evaluării finale, baremele de corectare, schema de convertire a punctajului în note, modelele de rapoarte ce se referă la analiza rezultatelor;
b) propune, spre aprobare, ministrului educaţiei lista disciplinelor şcolare incluse în evaluarea finală, termenele de organizare şi desfăşurare a evaluării;
c) analizează rezultatele evaluării finale şi elaborează raportul analitic, care, ulterior, este publicat pe site-ul Ministerului Educaţiei (www.edu.md) şi al Agenţiei de Asigurare a Calităţii (aee.edu.md) şi remis în instituţiile de învăţămînt spre informare, documentare şi luare de atitudini adecvate, în raport cu ideea de calitate a procesului educaţional.
11. Direcţia generală raională/ municipală învăţămînt, tineret şi sport:
a) este responsabilă de desfăşurarea evaluării finale în instituţiile de învăţămînt subordonate;
b) monitorizează procesul de organizare şi desfăşurare a evaluării finale;
c) instruieşte toate persoanele antrenate în desfăşurarea evaluării finale;
d) preia, sub semnătură, de la Agenţia de Asigurare a Calităţii şi transmite administraţiei unităţii şcolare testele, baremele de corectare şi schema de convertire a punctajului în note;
e) acumulează, sistematizează datele din centralizatoare şi transmite, în următoarele trei zile de la susţinerea probei, scorurile cumulative (numărul de elevi cu acelaşi număr de puncte) Agenţiei de Asigurare a Calităţii;
f) analizează modul de desfăşurare a evaluării finale în instituţiile de învăţămînt subordonate şi rezultatele acestora ca indicatori de impact a calităţii procesului educaţional;
g) elaborează şi transmite Agenţiei de Asigurare a Calităţii pînă la 31.05.2014 raportul final (anexa 2) cu privire la organizarea şi desfăşurarea evaluării finale în raion/ municipiu.
12. Administraţia unităţii şcolare:
a) organizează şi desfăşoară, regulamentar, evaluarea finală în instituţia de învăţămînt respectivă;
b) este responsabilă de securitatea şi integritatea tuturor materialelor pentru evaluarea finală;
c) constituie şi aprobă, prin ordin scris, comisia de evaluare din care fac parte învăţători, cu excepţia învăţătorului de la clasa dată;
d) acumulează şi transmite scorurile cumulative (numărul de elevi cu acelaşi număr de puncte) Direcţiei generale raionale/ municipale învăţămînt, tineret şi sport;
e) analizează rezultatele finale ale absolvenţilor treptei primare de învăţămînt, elaborînd raportul final (anexa 1) cu privire la organizarea şi desfăşurarea evaluării finale în instituţia dată pe care-l prezintă Direcţiei generale raionale/ municipale învăţămînt, tineret şi sport, în termenii indicaţi de aceasta.

III. ORGANIZAREA ŞI DESFĂŞURAREA
EVALUĂRII FINALE
13. Evaluarea finală este organizată în scris la limba de instruire, matematică şi limba maternă – limba ucraineană/ găgăuză/ bulgară.
14. Elevii din instituţiile alolingve susţin, obligatoriu, o probă orală la limba română, prin care se va testa
competenţe elementare de vorbire în limba română prin intermediul actelor de vorbire şi a imaginilor. Proba va fi elaborată de către Agenţia de Asigurare a Calităţii, în strictă conformitate cu recomandările curriculumului predat. Fiecare elev va fi evaluat în maximum 10 minute.
15. Pentru proba scrisă se acordă o oră astronomică (60 de minute). Timpul de lucru se calculează din momentul în care elevii încep rezolvarea testului.
16. Toate probele din cadrul evaluării finale, în toate instituţiile de învăţămînt, încep la aceeaşi oră, stabilită de către Agenţia de Asigurare a Calităţii.
17. Elevii susţin, într-o zi, doar o singură probă de evaluare. Între probe se face o pauză de, cel puţin, o zi
calendaristică.
18. Sălile de clasă sînt pregătite pentru această activitate, inclusiv prin eliminarea oricăror materiale didactice ce ar putea influenţa elevii în realizarea probelor de evaluare.
19. Elevii sînt repartizaţi cîte unul în bancă, pe clase, în ordine alfabetică.
20. Testele de evaluare sînt administrate de către asistenţi (profesori din treapta gimnazială), desemnaţi prin ordinul directorului instituţiei de învăţămînt.
21. Corectarea lucrărilor se efectuează în fiecare instituţie de învăţămînt, în conformitate cu baremele de
corectare, elaborate de Agenţia de Asigurare a Calităţii.
22. Fiecare lucrare este verificată de către un învăţător, cu indicarea pe foaia de titlu, a scorului acumulat
de către elev.
23. Pentru realizarea testului, elevii folosesc doar pix cu cerneală de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor folosesc numai creion simplu.
24. În zilele desfăşurării probelor de evaluare finală se recomandă a include în schema orară activităţi
extracurriculare.

IV. DISPOZIŢII FINALE
25. Respectarea metodologiei privind organizarea şi desfăşurarea evaluării finale este obligatorie pentru
toate persoanele antrenate în organizarea şi desfăşurarea procesului la această treaptă de şcolaritate.
26. Directorii instituţiilor de învăţămînt aduc la cunoştinţa cadrelor didactice şi a părinţilor elevilor clasei
a IV-a prevederile prezentei metodologii.
27. Este interzisă colectarea sau favorizarea acţiunilor de colectare a fondurilor materiale sau băneşti de la
orice persoană fizică ori juridică, în legătură cu evaluarea finală. Cheltuielile pentru organizarea şi desfăşurarea acesteia sînt asigurate din bugetul de stat în conformitate cu Hotărîrea Guvernului nr. 601
din 20.05.2003, modificată prin Hotărîrea Guvernului nr. 275 din 13.04.2010 „Cu privire la acţiunile
de organizare şi desfăşurare a examenelor de absolvire a treptelor de şcolaritate”.