luni, 9 iunie 2014

Mituri la început de clasa I

O multime de mituri cutreiera nestingherite printre parintii bobocilor, mai emotionati chiar decat ei.

Mitul nr 1: - daca sta in prima banca va fi mai atent la ore, va asimila mai multa informatie si va intelege totul din clasa.
Eronat  - sunt copii care daca sunt asezati in prima banca nu vor putea face fata la inputul social, emotional si informational, copii pentru care pozitionarea in prima banca poate fi un impediment in a asimila informatii si in a fi atenti la ore.

Mitul nr 2: daca primeste multe teme pentru acasa va fi performant
Eronat: daca primeste multe teme si nu le poate rezolva imaginea de sine va avea de suferit. Pe termen lung aceasta dauneaza grav relatiei pe care copilul o stabileste cu scoala. Cu cat sunt mai multe teme cu atat probabilitatea ca un copil sa aiba timp suficient acasa pentru a le finaliza scade.

Mitul nr 3 : daca stie sa citeasca si sa socoteasca inca de la gradinita se va plictisi in clasa I
Eronat: daca poate deja decodifica mesaje scrise inca inainte de inceputul clasei I, copilul va reusi sa asimileze informatii si pe alte cai decat cele obisnuite varstei, va avea usurinta sporita in a lucra la clasa cu manualul, caiete, culegeri, se va orienta mai usor in mediul scolar. Este indicat ca atunci cand copilul isi doreste sa invete sa citeasca sau sa socoteasca, sa fie stimulat in aceasta directie, fara a forta nota - mai multe despre acest subiect gasiti pe http://www.abecedar.com

Mitul nr 4 : daca nu stie sa citeasca si sa socoteasca nu va avea performante la fel ca alti colegi
Eronat: in clasa I se parcurg toate etapele predarii - invatarii citit scrisului si formarii conceptului de numar conform varstei cu toata clasa indiferent daca exista unii copii din clasa care stiu deja sa citeasca si sa socoteasca. Pentru cei din urma invatatorul asigura sarcini suplimentare, lucreaza diferentiat.

Mitul nr 5: intr-o clasa unde exista concurenta copilul va invata de rusinea colegilor
Eronat: Unii copii pe langa faptul ca nu pot fi stimulati de un mediu concurential, pot dobandi comportamente negative, tulburari afective si de personalitate favorizate de un mediu de acest tip.

Cu alte cuvinte ritmul de invatare al copilului trebuie respectat. Fie ca este vorba de unul foarte rapid, fie ca este vorba de unul mai lent ritmul trebuie identificat in mod corespunzator si respectat atat la clasa cat si acasa. Copiii nu pot purta povara etichetarii si comparatiei cu alti copii din clasa. Mereu ar trebui sa ne intrebam adulti fiind cum gestioneaza copiii nostri emotiile  atunci cand ii comparam cu altii fie in defavoarea lor fie invers. Pregatirea pentru scoala nu inseamna numai achizitia de rechizite scolare, alegerea unei scoli unde odata "abandonat" copilul, noi, ca parinti, sa ne putem declina responsabilitatea fata de modul cum se dezvolta.

Este o tema de meditatie pentru mine mai ales de cand in afara de calitatea de invatator o am si pe cea de mamica de scolar. Va invit sa discutam pe marginea ei.

Adina , cu drag.

Sursa: https://www.facebook.com/notes/adina-tulbure/mituri-la-inceput-de-clasa-i/235317249840277